Yoni Steaming of Vaginaal Stomen is een eeuwenoud en multicultureel gebruik onder vrouwen om de gezondheid van hun vrouwelijke organen te ondersteunen.

Het werd oorspronkelijk vooral door vroedvrouwen gebruikt om na de bevalling de baarmoeder te zuiveren en weer in haar oorspronkelijke staat terug te brengen.

Bij vaginaal stomen hurk of zit de vrouw met ontbloot onderlichaam boven een kom met stomend water en geneeskrachtige kruiden. De stoom en de kruiden helpen bij het herstel na een bevalling, het voorkomen en genezen van infecties, het vergroten van de vruchtbaarheid, het verminderen van menstruele klachten, het voorkomen en helen van klachten rondom de overgang en bij vele andere vrouwelijke aandoeningen zoals verzakking, endometriose en PCOS.

Vaginaal stomen is helend voor lichaam, ziel en geest en dat is waarschijnlijk de reden dat dit wereldwijd van nature door vrouwen gedaan werd.
Door de eeuwen heen is dit gebruik in de vergetelheid geraakt vanwege onderdrukking, kolonialisatie en religieuze overheersing.
Wat we ervoor terug hebben gekregen is de moderne gyneacologie. Daar voelde ik me echter niet begrepen in mijn pijnlijke en hormoongerelateerde klachten en de behandelingen die ik kreeg werkten averechts.

Dat heeft me op het pad van de natuurlijke, vrouwelijke geneeswijzen gebracht, waarvan vaginaal stomen een hele belangrijke is. Ik ben momenteel in opleiding voor Peristeam HydroTherapist – of op z’n Nederlands: Vaginaal/Bekken StoomTherapeut.
Voor mijn opleiding ben ik een onderzoek gestart naar de roots van vaginaal stomen in Nederland. Er zijn oude geschriften gevonden die aantonen dat vaginaal stomen ook in Europa (specifiek Engeland en Duitsland) een natuurlijk gebruik was en ik zou heel graag weten in hoeverre dat ook in Nederland gedaan werd.

Daarom heb ik een vragenlijstje gemaakt met een aantal vragen over vaginaal stomen. Je zou me super blij maken als je dit lijstje wilt delen met zoveel mogelijk vrouwen (en mannen!) in je omgeving – in het bijzonder ook met de oudere, wijze vrouwen in je gemeenschap én met vroedvrouwen en verloskundigen!

Help je mee om deze oerspronkelijke vrouwengeneeswijze weer terug te brengen in Nederland en onze gemeenschappelijke, vrouwelijke erfenis hierin te bevestigen? Mijn dank is groot!!

Hier is de link naar de vragenlijst:
https://forms.gle/8RYymLqYd5TSwFp3A

Veel liefs van Tineke
www.vrouwenkunst.com
tineke@vrouwenkunst.com