Yoni Steaming: meer dan vaginaal stomen alleen. 

In dit blog deel ik graag ervaringen met je over yoni steaming. Want yoni steaming is veel meer dan vaginaal stomen alleen. 

Yoni steaming is een natuurlijke zelfzorgmethode. Hierbij zit of hurk je boven een pannetje gevuld met een warme kruidenthee. De stoom van het water neemt de genezende kruidenkracht mee omhoog en raakt daarmee je hele bekkengebied aan.  

Via de poreuze weefsels van je bekkenbodem, vulva, vagina en anus komt de geneeskracht ook in contact met je innerlijke lichaamsdelen en organen. Daarnaast wordt de kruidenkracht opgenomen in je bloedbaan. Op deze manier versterkt het je innerlijke weefsels en organen.
Warmte is circulatieverhogend. Het basiseffect van een yonisteam is dus dat de circulatie – de doorstroming van je bloed, je lymfe en je lichaamsenergie – in je bekkengebied (en in de rest van je lichaam!) vergroot. 

Dit laatste is van cruciaal belang voor onze gezondheid! In ons bekkengebied slaan we in de loop van ons leven veel spanning op. Mede doordat we over het algemeen minder bewegen dan onze voorouders blijft die spanning vastzitten in ons bekkengebied.
Dit kan leiden tot de meest uiteenlopende klachten. Bij vrouwen kun je denken aan PMS, pijnlijke, onregelmatige of heftige menstruaties, endometriose, PCOS, verzakking van organen, infecties, fertiliteitsissues, overgangsklachten enzovoorts.
Bij mannen kan deze vastzittende spanning leiden tot prostaatproblemen, verminderde spermakwaliteit en –hoeveelheid, verminderde erectie, libidoproblemen, minder contact met de eigen mannelijke daadkracht, darmproblematiek enzovoorts. 

Zowel voor vrouwen als voor mannen is ons bekkengebied ons dragende, creatieve centrum. Een optimale gezondheid van onze bekkenorganen begint bij liefdevolle, natuurlijke aandacht voor wat daar gebeurt. Onze seksuele energie is onze creatieve energie. Als die vrijuit kan stromen, zijn we vaak gelukkiger en emotioneel meer in balans. 

Daarom is yonisteaming meer dan vaginaal stomen alleen. Ik gebruik deze term omdat dat nu eenmaal de populaire benaming ervoor is. Maar het suggereert ook dat het alleen voor vrouwen zou zijn en dat is dus niet zo. Ook mannen hebben baat bij het regelmatig stomen van hun bekkenbodem. Daarom is ‘bekkenbodem stomen’ in feite een betere benaming. Wie weet wordt dat nog eens hip! Als het aan mij ligt in ieder geval wel 😉 

Ervaringen met (yoni)steam in het algemeen:

Het regelmatig stomen van je bekkenbodem heeft een versterkende uitwerking op je bekkenbodemspieren. Vrouwen en mannen hebben het stomen gebruikt om  

 • Incontinentie te verminderen 
 • lage rugpijn te verminderen 
 • de doorstroming van hun bloed te verhogen 
 • fysieke en emotionele spanningen los te laten 
 • specifieke bekkenorganen weer optimaal te doen functioneren 
 • verzakte organen weer terug te brengen naar hun oorspronkelijke positie 

Vrouwen vertellen over hun ervaringen met yoni steam: 

 • Door de yonisteaming is de pijn bij het vrijen verdwenen. 
 • Ook scheerbultjes en ingegroeide haartjes verdwijnen als sneeuw voor de zon tijdens een yoni steam. 
 • Yoni steaming heeft me in contact gebracht met mijn vrouwelijkheid. Wat een heerlijke, zachte manier om voor mijn meest intieme delen te zorgen. Het is als een liefkozing voor mezelf. 
 • Yoni steaming is verfrissend en ontspannend. Het brengt me emotioneel in balans. 
 • Mijn seksleven is er zoveel mooier op geworden. Ik kan er nu echt van genieten en mijn libido is verhoogd. 
 • Yoni steaming heeft de hechtingen na de bevalling op een natuurlijke manier genezen. 
 • Mijn cystes zijn gewoon verdwenen. En wat misschien nog belangrijker is; ze zijn ook niet meer teruggekomen! 
 • Vaginaal stomen helpt me bij de vaginale droogte en de opvliegers die ik ervaar tijdens mijn overgangsreis. 
 • Het maakt dat ik me lichter voel! 
 • Zoveel ziekenhuisbehandelingen gehad zonder resultaat. Na een paar keer yoni steamen was ik zwanger. 

Dit zijn zo even een aantal uitspraken van vrouwen. Maar er zijn er echt nog veel, veel meer!* In aankomende blogs hoop ik te gaan schrijven over de effecten van yoni steaming op verschillende ‘aandoeningen’ en in verschillende situaties. 

Ervaringen van mannen met het stomen van hun bekkengebied:

“Ik dacht echt: dit ga ik nooit doen, echt niet. Maar toen ik het eenmaal ervaren had, wow! Hoe fantastisch is dit! In het fertiliteitstraject voelde ik me als man een beetje een buitenstaander. Mijn vrouw onderging alle behandelingen en ik kon alleen wat sperma aanleveren. Door de lingam-steam-sessies voelde ik me een wezenlijk deel van het hele proces. Het heeft mijn reis naar het vaderschap een enorme boost gegeven.” 

Mannen gebruiken het stomen ook als alternatieve behandeling voor een vergrote prostaat – ook naast reguliere medische behandeling. Vaak met heel positief resultaat! 

Verder wordt lingam-steam door mannen gedaan voor algehele ontspanning, het natuurlijk behandelen van infecties, het verhogen van de vruchtbaarheid en het verdiepen van het contact met de eigen mannelijke kracht. 

Er zijn ook echtparen die samen stomen voor een bewuste conceptie… 

Ja, over Yoni Steam en Lingam Steam is nog zoveel moois te ontdekken. Het is echt meer dan vaginaal stomen alleen!  

Voor mij is het vooral een verdieping van mijn vrouwelijke oerkracht, verbinding met de kracht van Moeder Aarde én omarming van de wereldwijde erfenis die we als vrouwen en mannen in ons dragen. 

 

*Van Yoni steaming is niet officieel wetenschappelijk ‘bewezen’ dat het werkt omdat er tot op heden simpelweg geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. De vele positieve ervaringen van vrouwen en mannen spreken echter voor zich! Het Hydrotherapy Institute in Amerika heeft een database aangelegd waar inmiddels meer dan 100 vrouwen hun ervaringen met yoni steam delen: https://www.steamychick.com/testimonials/